Ιστορικές Περιηγήσεις

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου, ανοίγει ξανά τον κύκλο των Προϊστορικών περιηγήσεων από τον Απρίλιο του ’17!

Πρόγραμμα Διαδρομών:

  • 9/4/’17 ~ Κυκλαδικά Ειδώλια – Βραχογραφίες στο Γερούσι
  • 30/4/΄17 ~ Αληθινή
  • 7/5/΄17   ~ Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο
  • 14/5/΄17 ~ Πήδημα, στο Κίνι

3η Περιήγηση: Κυριακή 7 Μαΐου ~ Βραχογραφίες στο λόφο Σκόπελο

Σημείο συνάντησης: στις 11:00, στους Άγιους Ανάργυρους , στο Μάνα

( Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια και μην ξεχάσετε νερό και καπέλο! )

1η Διαδρομή: Κυριακή 4 Απριλίου, στο Γερούσι

ΓΕΡΟΥΣΙ – ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ – ΤΗΓΑΝΟΣΧΗΜΟ

Στο λόφο Γερούσι υπάρχουν χαραγμένες πανάρχαιες βραχογραφίες  αρχαίων συμβόλων, όπου αναφέρονται αστρονομικές γνώσεις, η μικρογραφία του χάρτη της Σύρου με συγκεκριμένες τοποθεσίες που συνδέονται με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων και πολλές ακόμα καταιγιστικές πληροφορίες. Η αποκρυπτογράφιση των αρχαίων συμβόλων, επί μακράς μελέτης και έρευνας του κύριου Λούη Ρούσσου, τον οδήγησαν σε επόμενες ανακαλύψεις του στο νησί, καθώς επάνω στα σύμβολα των βράχων είναι χαραγμένες πληροφορίες για το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη,  τις τροπές και Ισημερίες του Ηλίου και κοσμοΐστορικά γεγονότα όπως πρόσκρουση κομήτη με πρώην πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (τα σημερινά αστεροειδή που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.) Το ερώτημα είναι, πότε δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες αυτές, πριν ή μετά την καταστροφή του τότε πλανήτη και ποιοι και ποτέ θα ενδιαφερθούν για την χρονολόγηση της αρχαίας αυτής κληρονομιάς, πριν αυτή διαβρωθεί εντελώς και σβήσει για πάντα από τον χάρτη!

Προστέθηκε η εισαγωγή στη χρήση και λειτουργία των Κυκλαδικών Ειδωλίων, με προσομοίωση σε μακέτα που έχει δημιουργήσει ο οδηγός μας κύριος Λούης Ρούσσος, στην αυλή του σπιτιού του, στη Βάρη.

Συνοπτικά λοιπόν, κατά τις έρευνες  του οδηγού μας, κύριου Λούη Ρούσσου, τα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια, έχουν τα πόδια λοξά, διότι εφαρμόζονταν σφηνωτά σε επίπεδη βάση (προσανατολισμένη με ακρίβεια Βορά – Νότο), είχαν συγκεκριμένη κλίση στα κεφάλια (4 μόνο διαφορετικές κλίσεις σε μοίρες, σε όλα τα ειδώλια που έχουν βρεθεί έως τώρα, είχαν σταυρωμένα χέρια διότι περίμεναν την εποχή τους (όταν η σκιά που δημιουργούσε ο ήλιος, έφτανε στα μάτια τους στην αλλαγή Ισημερίας και γι’αυτό δεν έχουν μάτια (διότι δεν μπορούν να κοιτάξουν τον ήλιο), έχουν όμως μύτη για να ξέρουμε που είναι τα μάτια τους. Υπήρχε και μία πέμπτη εποχή, το ειδώλιο που εγκυμονεί, που ήταν από τις 3 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Τότε άλλαζε και ο χρόνος, και το ειδώλιο αυτό περίμενε (εγκυμονούσε) έως την αρχή της νέας περιόδου. Ήταν όλες θηλυκές (όπως και οι εποχές) ενώ το καθιστό αρσενικό ειδώλιο που πίνει και είναι καθισμένο αντιπροσωπεύει τον γέρο Χρόνο. Για τον προσανατολισμό του πολύτιμου αυτού εργαλείου, χρησιμοποιούσαν πυξίδα, η οποία δεν ήταν άλλη από τα αρχαία τηγανόσχημα. (Στην εικόνα παραπάνω, βλέπουμε ανάποδα το σκεύος-πυξίδα, με το καπάκι του (σκεύος με χερούλι) για τις περιπτώσεις που υπήρχε άνεμος, προστάτευαν τη βελόνα από τις ριπές του αέρα).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.youtube.com/watch?v=qnURW92mcNY 

 

2η Διαδρομή: Κυριακή 30 Απριλίου, στην Αληθινή

ΑΛΗΘΙΝΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με την επίσκεψή μας στην σπηλιά της Αληθινής, στην Αληθινή, θα περιηγηθούμε στο πανάρχαιο ιερό των Καβειρίων Μυστηρίων και θα μπούμε στη σπηλιά όπου φιλοξένησε τον Φερεκύδη με το υποτιθέμενο ”μαρμάρινο κρεβάτι” του, που δεν είναι άλλο από το ηλιοτρόπιο, σύστημα μέτρησης των εποχών που είδαμε παραπάνω στα Κυκλαδικά Ειδώλια.

3η Διαδρομή: Κυριακή 7 Μαΐου, στο λόφο Σκόπελο

ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στον λόφο Σκόπελο, εντοπίστηκαν ίχνη οχυρωμένου οικισμού, εξίσου σημαντικού αλλά λιγότερο γνωστού από τον αντίστοιχο οικισμό στο Καστρί της Απάνω Μεριάς. Μετά από έρευνα του κύριου Λούη Ρούσσου, ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες με όλα τα γεωμετρικά σχήματα, σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Ο λόφος Σκόπελος με το κάστρο του δείχνουν ότι η Σύρος ήταν αρκετά κατοικημένη κατά τα προϊστορικά χρόνια. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος αλλά γιατί, κανείς δεν μας έχει πει. Κατά την έρευνα και μελέτη του κύριου Λούη στην περιοχή, υποθέτει πως τα διαφόρων ειδών γεωμετρικά σχήματα , όπως τετράγωνα, κύκλοι, τρίγωνα, χιαστές, τραπέζια, τρίγωνα μέσα σε άλλα τρίγωνα, μπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιου προϊστορικού σχολείου. Η βραχογραφία με την παιδική παλάμη και τα αποτυπώματα από παιδικά πέλματα (με υποδήματα), πιθανολογεί να ήταν το μέτρο της ηλικίας των παιδιών που πήγαιναν εκεί για να μάθουν μαθηματικά, είτε τοπογραφία για την διχοτόμηση χωραφιών. Την ημέρα της επισκέψεώς μας, είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί με τον πατέρα της, ένα κοριτσάκι ηλικίας 6 ετών, της οποίας η παλάμη ταίριαζε απόλυτα με το αποτύπωμα της βραχογραφίας, καθώς και τα πέλματά της.

 

4η Διαδρομή: Κυριακή 14 Μαΐου, στην περιοχή Πήδημα, στο Κίνι.

ΠΗΔΗΜΑ

01

Μετά τις επισκέψεις μας στα διάφορα σημεία του νησιού όπου συμπερασματικά οι προϊστορικοί Συριανοί, γνώριζαν Αστρονομία, Γεωμετρία, Μαθηματικά, καταλήγουμε πως για να γνωρίζουν αυτά δεν θα μπορούσαν χωρίς τη Γραφή, για να κρατούν σημειώσεις. Γνώριζαν όμως όλοι οι κάτοικοι της Σύρου γραφή? Ή μόνο οι Βασιλιάδες? Στην τελευταία επίσκεψή μας στο Κίνι θα δούμε που έμενε ο Εύμαιος κατά την επιστροφή του από την Ιθάκη, που έκρυψε τα γραπτά του ( καθώς αυτός γνώριζε τη γραφή) και θα ακούσουμε τον μύθο που διατηρήθηκε έως σήμερα, που μιλάει για την επιστροφή του βασιλόπουλου που είχαν κλέψει οι πειρατές και ήταν ‘Όμηρος’ του Λαέρτη στην Ιθάκη. Θα συμπληρώσουμε το παζλ των ερωτημάτων για τα σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια και θα ακούσουμε μία πρωτοφανή άποψη για τον τόπο γέννησης του Ομήρου και που ήταν κρυμμένα για πολλά χρόνια η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

ΑΡΧΑΙΟ ”ΠΗΓΑΔΙ” – ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ – ΣΑ ΜΙΧΑΛΗ

Στην αποκαλυπτική αποκρυπτογράφηση των συμβόλων από τις βραχογραφίες στο Γερούσι,  αναφέρεται και το αρχαίο ”πηγάδι”/ηλιακό ρολόι, στο Σα Μιχάλη.

Μετά από προτροπή του κύριου Λούη Ρούσσου και την εύρεση χρηματοδότη του εγχειρήματος από ιδιώτη, πραγματοποιήθηκε έρευνα από το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2008. Τίτλος: ”Το Φρέαρ Ελληνικόν”. Η Ανασκαφή  δεν έγινε ποτέ, καθώς ζητήθηκε από τους τότε αρχαιολόγους να γίνει πρώτα η ανασκαφή στο Καστρί της Χαλανδριανής όπως και έγινε.  Ο χρηματοδότης Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος απεβίωσε όμως, πριν προχωρήσει η διαδικασία της επόμενης ανασκαφής, στο πηγάδι, όπως είχαν υποσχεθεί οι αρχαιολόγοι και η οποία δεν έγινε ποτέ.

Η πρώτη αναφορά γίνεται στην Οδύσσεια, όπου μιλάει για την νήσο Συρία και εκεί όπου τρέπεται ο ήλιος (Ραψωδία Ο 403 – 404).Οι επόμενες αναφορές ξεκινούν το 1870 από τον Γάλλο πρόξενο Challet ,Francois Aron – ”Πτυχές της Αρχαίας Σύρου”. Στο βιβλίο ”Ιστορία της Νήσου Σύρου, 1874, Τιμολέοντος Δ. Αμπελά, κεφάλαιον Ι, σελ.129. Στο βιβλίο του Ανδρέα Φραγκίδη 1865-1941, ”Ιστορία της Νήσου Σύρου.

Και μετά σιωπή!

Το ηλιακό αυτό ρολόι, φημολογείται να χρονολογείται πριν από τις έρευνες του ίδιου του Φερεκύδη (δάσκαλος του Πυθαγόρα) ο οποίος το βρήκε κατεστραμμένο και το διόρθωσε. (Ιστορία της Νήσου Σύρου / Αμπελά, σελ. 133)

Εν συντομία, αυτό το προϊστορικό μνημείο, δεν είναι ένα απλό πηγάδι. Είναι ένα εργαλείο για τη σωστή μέτρηση του χρόνου, των εποχών, των Ηλιοστασίων, των Ισημεριών και για άλλες αγροτικές εργασίες ( σπορά, κλάδεμα αμπελιών, ζευγάρωμα κοπαδιών…).1

Πως λειτουργεί με τον Ήλιο

σάρωση0009Η οριζόντια πλάκα που δημιουργεί την σκιά.
Η οριζόντια πλάκα που δημιουργεί την σκιά.

Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε την κίνηση του Ήλιου από δεξιά προς τα αριστερά. Το φως του ήλιου μπαίνει μέσα στο ηλιοτρόπιο. Επάνω στα σκαλιά υπάρχει νερό, καθώς η απορροή έχει φράξει.

Σκαλοπάτια πάνω στα οποία μετακινείται το φως του Ήλιου στη θερινή τροπή, 21 Ιουνίου και στην αρχή και στο τέλος του καλοκαιριού δηλαδή 13 Μαΐου και 3 Αυγούστου.
Σκαλοπάτια πάνω στα οποία μετακινείται το φως του Ήλιου στη θερινή τροπή, 21 Ιουνίου και στην αρχή και στο τέλος του καλοκαιριού δηλαδή 13 Μαΐου και 3 Αυγούστου.
Στηθαίο που βρίσκεται στο τέλος των σκαλοπατιών, πάνω στο οποίο ακουμπούσε ο Φερεκίδης και παρακολουθούσε τα άστρα που μεσουρανούσαν και καθρεπτίζονταν μέσα στο νερό. Από την παρατήρηση του νερού του πηγαδιού προέβλεψε ένα σεισμό.
Στηθαίο που βρίσκεται στο τέλος των σκαλοπατιών, πάνω στο οποίο ακουμπούσε ο Φερεκίδης και παρακολουθούσε τα άστρα που μεσουρανούσαν και καθρεπτίζονταν μέσα στο νερό. Από την παρατήρηση του νερού του πηγαδιού προέβλεψε ένα σεισμό.

Οι 2 τοίχοι δεξιά και αριστερά στα σκαλοπάτια, ύψους περίπου 5μ. δεν είναι κάθετοι. Στο επάνω μέρος συγκλίνουν προς τα μέσα. Δηλ. Στο κάτω μέρος τους η απόσταση είναι 80εκ. Ενώ στο επάνω μέρος 43εκ.

Εσωτερικό Ηλιοτροπίου

Το Ηλιοτρόπιο γεμάτο νερό, λόγω του ότι η απορροή που βρίσκεται κάτω από το τελευταίο σκαλοπάτι έχει φράξει.

Ένα Μοιρογνωμόνιο φτιαγμένο από πλάκες με ακτίνα 1μ. και περιφέρια 3,14 μ. Αυτή η περιφέρεια είναι ομόκεντρη με τον πάτο του Ηλιοτροπίου.

Ο κύριος Λούης Ρούσσος έφτιαξε ένα μοιρογνωμόνιο  ακριβώς όπως του Ηλιοτροπίου.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν 3 κουκίδες επάνω σε μία πλάκα οι οποίες έχουν απόσταση η μία από την άλλη 7,85 εκ.

Πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το μοιρογνωμόνιο που είχαν οι προιστορικοί Συριανοί?

  1. Πολλαπλασιάζουμε το βάθος του Ηλιοτροπίου με την περιφέρεια του επάνω μισού κύκλου.

Ο αριθμός που προκύπτει είναι 40.035 όσο και η περιφέρεια της γης.

(12,75 Χ 3,14 = 40.035)

  1. Για να βρούμε σε πόσα ίσα μέρη θα χωρίσουμε το μοιρογνωμόνιο πολλαπλασιάζουμε το βάθος του Ηλιοτροπίου με την περιφέφεια του κάτω κύκλου (δηλ. τον πάτο του πηγαδιού)

(12,75 Χ 6,28 = 80)

  1. Για να βρούμε την απόσταση του κάθε μέρους, διαιρούμε την περιφέφεια του κάτω κύκλου με το 80.

(6,28 : 80 = 7,85 εκ. Όση απόσταση έχουν οι τρεις κουκίδες επάνω στην πλάκα.

  1. Επειδή ένα μοιρογνωμόνιο χωρισμένο μόνο σε 80 ίσα μέρη δεν είναι λειτουργικό για μετρήσεις ακριβείας επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες, χωρίζουμε το κάθε μέρος σε 10 ίσα μέρη δηλ. 800 ίσα μέρη.

Διαιρώντας την περιφέρεια της Γης 40.035 με το 800 = 50,043μέτρα.

50,025μ. Είναι η ακτίνα του κύκλου των Κυκλάδων. Σύμπτωση? Διαφορά μόνο 18 μέτρα.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΩΔΕΚΑ ΝΗΣΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΟ

Οι αρχαίοι γεωγράφοι δε συμφωνούν πάντα στην απόδοση του ονόματος. Έτσι πολλές φορές τα νοτιότερα νησιά ονομάζονται Σποράδες. Γενικά οι αρχαίοι πίστευαν πως οι Κυκλάδες ήταν 12 νησιά. Στη Βυζαντινή εποχή οι Κυκλάδες ονομάζονταν Δωδεκάνησα. Σήμερα όμως παραδέχονται ότι το όνομα Κυκλάδες το πήραν επειδή σχηματίζουν κύκλο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου. Στην πραγματικότητα γύρω από τη Σύρο σχηματίζεται ένας κύκλος, στις βόρειες Κυκλάδες.

Η ερμηνεία μου στην απόδοση του ονόματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ προέκυψε από τις βραχογραφίες στο λόφο Γερούσι της Σύρου. Ο λόφος της Άνω Σύρου πριν κατοικηθεί λεγόταν Μεσοβούνι. Το ύψος του λόφου, από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι 200,20 μέτρα. Βρήκα ένα μαθηματικό τύπο για να υπολογίσω πόσο είναι η απόσταση από το λόφο της Άνω Σύρου ή Μεσοβούνι στο βάθος του Ορατού ορίζοντα.

Ο μαθηματικός τύπος λέει: «Τρέπουμε το ύψος εις το οποίο ευρισκόμεθα υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας εις δέκατα του μέτρου ήτοι εις παλάμας και εις τον αριθμόν τούτον προσθέτουμε το τέταρτον αυτού, του εξαγομένου ευρίσκομεν την τετραγωνική ρίζα. Ο ευρισκόμενος αριθμός δίδει την ζητούμενη απόσταση σε χιλιόμετρα ».

Υψόμετρο του λόφου 200,20 μέτρα

2002 δεκάδες διά του 4 = 500,5

2002 + 500,5 =2502,5

Η τετραγωνική ρίζα του 2502,5 = 50.024993χιλ. από τον λόφο της Άνω Σύρου στο βάθος του Ορατού ορίζοντα.

Αν τα 50.024993 είναι ακτίνα ενός κύκλου, πόσο είναι η περιφέρεια του κύκλου;

50.024993 Χ 2 = 100.04998 διάμετρος του κύκλου

100.04998 Χ 3,14 = 314.15693 περιφέρεια του κύκλου

314.15693 : 100 = 3,1415693 Π1

Κυκλάδες

Έχουμε ένα μαγικό κύκλο που  η περιφέρειά του είναι Π1 3.1415693 και που στον οποίο δεν υπήρξε ποτέ επίκεντρο σεισμού. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο είναι ο Κυκλαδικός πολιτισμός, Κυκλαδικά ειδώλια, Τηγανόσχημα (πυξίδες), Ηλιοτρόπια, Βραχογραφίες με αστρονομικές σημειώσεις στη Σύρο. Αυτός ο κύκλος κρύβει μέσα του το μυστηριώδη, άρρητο, ασύμμετρο, υπερβατικό αριθμό Π 3,1415693.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Νησιά που είναι μέσα και πάνω σε αυτόν τον κύκλο.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Μέσα και πάνω στον κύκλο 12 νησιά.

ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ: Είναι η μέση αυτού του κύκλου.

Φερεκύδης

Ο φιλόσοφος Φερεκύδης (στ΄ αι. π.Χ.) υπήρξε πιθανόν μαθητής του Πιττακού του Μυτιληναίου, ήταν σύγχρονος του Θαλή του Μιλήσιου, ο οποίος τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, και δάσκαλος του Πυθαγόρα.

 

 

 

ΚΑΣΤΡΙ

Από παλαιότερες αλλά και νεότερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, κυκλαδικά ειδώλια, και τηγανόσχημα, τα οποία κατά τις τελευταίες ανασκαφές, πιστοποιούν την δημιουργία τους από Συριανό μάρμαρο. Η αυτονομία του νησιού σε πλούτο, γνώση και δύναμη, ήταν εμφανή από τα πολύ παλαιά χρόνια.

Κατά την άποψη του κύριου Λούη, στα μικρά στρόγγυλα κτίσματα, που έχουν ανασκαφεί, φιλοτεχνούσαν οι τεχνίτες τα αρχαία ειδώλια. Ήταν τα εργαστήρια των μαρμαροτεχνιτών, οι οποίοι φυλάσσονταν μέσα στο οχυρό, για να μην μεταφέρουν τη γνώση στις γύρω περιοχές, καθώς αυτά ήταν τα εργαλεία, για την  μέτρηση των εποχών και των περιόδων σποράς (γνωστά και ως Ηλιοτρόπια) αλλά και το εισόδημα των φόρων από τις γύρω Κυκλάδες, υπό την βασιλεία του Κτίσιου (Βασιλιά της εποχής και πατέρα του Εύμαιου από την Οδύσσεια). Δεν είναι τυχαίο, πως, τα περισσότερα  ολόκληρα κυκλαδικά ειδώλια (περί τα 10 στο σύνολο) βρέθηκαν στις ανασκαφές στην περιοχή Καστρί. Τα υπόλοιπα, έχουν βρεθεί σπασμένα, καθώς ο Κτίσιος, μετά την αρπαγή του μονάκριβου γιου του Εύμαιου από τους Φοίνικες, κατέστρεψε τα ηλιοτρόπια (κυκλαδικά ειδώλια) για να μην μεταδοθεί η γνώση.. Ο Εύμαιος, μετά από χρόνια ”Όμηρος”,  επέστρεψε στο νησί της Σύρου….. Στις επόμενες εξορμήσεις μας, θα συμπληρώσουμε την ιστορία από τις ανακαλύψεις του κύριου Λούη… 

Ως  κοινωνικά υπεύθυνοι, οφείλουμε να δεσμευτούμε σε ότι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τη δυνατότητα να δημιουργούμε, την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την συνεισφορά στα γράμματα και τις τέχνες, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση του βιoτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και γνωρίζοντας ήδη πως στο νησί μας διατηρούμε άγνωστους (στους πολλούς) θησαυρούς μεγίστης σημασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενεργοποιούμε και επαναλαμβάνουμε τις Ιστορικές εξορμήσεις, εδώ και 5 χρόνια!

Ειδικό βάρος, θέλουμε να δώσουμε στον μεγάλο και πανάρχαιο αρχαιολογικό πλούτο του νησιού μας, προβάλλοντας με την μορφή ντοκιμαντέρ καθώς και με αυτοτελή επεισόδια στην τοπική τηλεόραση, όλα τα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα, που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα και παραμελημένα. Ο αρχαιολογικός τουρισμός, μπορεί να ανθίσει και στο νησί μας, φέρνοντας επισκέπτες που χρίζουν αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μεγάλα και μικρότερα αναξιοποίητα σπήλαια, πανάρχαια ιερά των Καβειρίων Μυστηρίων, το ηλιοτρόπιο σύστημα μέτρησης των εποχών (Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη), η ερμηνεία προϊστορικών βραχογραφιών στο λόφο Γερούσι και λόφο Σκόπελο, η ερμηνεία της πραγματικής χρήσης των Κυκλαδικών Ειδωλίων, η χρήση του τηγανόσχημου σκεύους, σπάνια πολύτιμα πετρώματα και άλλοι πολιτισμικοί θησαυροί…

Με τη στήριξη όλων των Τακτικών Μελών μας, μέσω της ετήσιας συνδρομής τους, ανοίγουμε τα εργαστήριά μας για τα Μέλη μας και τα παιδιά τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος προς αυτούς. Και για φέτος, οι συνδρομές όλων των Τακτικών Μελών μας διατίθενται για τα Δωρεάν εργαστήρια Μεικτών Τεχνικών και Θεραπευτικής Yoga για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες και Ειδικές Ικανότητες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ως εγγεγραμμένα Μέλη της εταιρίας μας, στηρίζετε τις δράσεις μας και το κοινωνικό μας έργο με την υλοποίηση των παραπάνω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων και απολαμβάνετε τις ειδικές παροχές και προσφορές είτε για εσάς είτε για τα παιδιά σας.

Η συμμετοχή στους Ιστορικούς Περιπάτους είναι δωρεάν για τα Μέλη μας, ανέργους, φοιτητές αλλά και τους λάτρεις της ιστορίας του τόπου μας. 

Εγγραφή Μέλους: 20€ (ετησίως)

 Ανανέωση Συνδρομής Μέλους: 15€